Roquetes.  Muntanya, ciència i tradició

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#1/21/2022#) AND (caducitat>=#1/21/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

L'arquitectura tradicional, clau en la configuració del paisatge de Catalunya

El Centre de Visitants del PN dels Ports a la Terra Alta acull l’exposició itinerat «Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya»

Etiquetes   natura, entorn, parc natural ports, prat comte, terra alta, exposicions

Publicat el3/5/2019

L’arquitectura tradicional, clau en la configuració del paisatge de Catalunya | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Mas a la partida de la Bellida, al Parc Natural dels Ports


El Centre de Visitants del Parc Natural dels Ports a la Terra Alta, ubicat a Prat de Comte, acull des d'aquest passat dijous l'exposició itinerant «Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya».

Des d'una perspectiva eminentment etnològica, l'exposició tracta l'arquitectura tradicional com a element clau en la configuració del paisatge arreu de Catalunya. Analitza la interacció dels éssers humans i l'entorn en contextos tan diversos com l'alta muntanya, la costa, les terres de secà, l'horta i les planes de regadiu, abordant la complementarietat entre les dimensions d'espais viscuts, simbòlics i productius dels diferents elements de l'arquitectura tradicional que en condicionen les formes, les tècniques i els materials utilitzats en la construcció i l'ornamentació, en relació o no amb els recursos presents en el territori i amb els coneixements tècnics dels especialistes.

També planteja elements sobre l'estat actual d'aquest tipus de construccions tradicionals, tot reflexionant sobre el seu futur a partir de l'actualització dels seus usos i funcions.

Inclou unes imatges cedides pel Parc Natural dels Ports que mostren la riquesa de la seva arquitectura popular, testimoni dels usos i aprofitaments d'aquestes muntanyes al llarg dels segles.

Aquesta exposició ha estat impulsada i concebuda per les entitats de la Xarxa de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial; coordinada per l'Institut Ramon Muntaner (IRMU); comissariada per Fabien Van Geert, doctor en museologia, i Ferran Estrada, doctor en antropologia social, ambdós adscrits a la Universitat de Barcelona; i produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L'exposició «Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya» es podrà visitar fins el 30 de setembre en horaris d'apertura del Centre de Visitants del Parc Natural dels Ports a la Terra Alta. L'entrada és gratuïta.La Fàbrica de Solfa - Hotel - Restaurant a Besseit