suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu

CAT | ES


Aquest cap de setmana tornen les visites el poblat iber de la Moleta del Remei d'Alcanar

També reobre el Centre d’interpretació de la Cultura dels Ibers – Casa O’Connor

Etiquetes   turisme, turisme cultural, turisme familiar, alcanar, montsia, terres ebre

Publicat el12/6/2020

Aquest cap de setmana tornen les visites el poblat iber de la Moleta del Remei d’Alcanar | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Una de les estances del poblat iber de la Moleta del Remei


Aquest cap de setmana, Alcanar (Montsià) torna a activar de nou les visites guiades al poblat iber de la Moleta del Remei i al Centre d'interpretació de la Cultura dels Ibers – Casa O'Connor.

El poblat iber, que inclou la visita a les oliveres mil·lenàries, es podrà visitar els dissabtes i diumenges de les 11 h a les 12.30 h. Cal reserva prèvia al 977 737 639. Aquests horaris són vàlids fins el 28 de juny.

Pel que fa al Centre d'interpretació de la Cultura dels Ibers – Casa O'Connor es pot visitar els divendres, de les 17 h a les 20 h i els dissabtes i diumenge de les 11 h a les 14 h i de les 17 h a les 20 h.

Aquest cap de setmana tornen les visites el poblat iber de la Moleta del Remei d’Alcanar | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Al costat de l'Ermita es poden visitar els exemplars d'oliveres mil·lenàries.


La Moleta del Remei

La Moleta del Remei és un dels jaciments ibèrics més importants de Catalunya. Fou declarat monument històric-artístic l'any 1979. Es construí, juntament amb cinc jaciments més de la zona, molt abans de l'arribada dels ibers, possiblement per gent que arribava del Baix Aragó i que pretenia establir relacions comercials amb els fenicis que freqüentaven les costes del Delta de l'Ebre.

Amb els seus 4.000 m2 és un dels assentaments més grans de tot el nord-est de la península Ibèrica durant aquest període preibèric, i acollia una comunitat d'unes 500 persones, molt nombrosa per als estàndards del moment. Ubicat damunt d'un turó suau, orientat a les riques terres agrícoles del seu voltant, acollia un nombrós grup de famílies, possiblement totes elles emparentades entre sí. Gent que vivia especialment del treball del camp, conreant sobretot blat, ordi, llenties, guixes i pèsols, recursos que completaven amb la ramaderia i, en menor mesura, la recol·lecció i la caça.

Aquest cap de setmana tornen les visites el poblat iber de la Moleta del Remei d’Alcanar | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... La Moleta és un dels jaciments ibèrics més importants de Catalunya


Cada família vivia en cases de poc més de 20 m2, possiblement de dues plantes, on una llar de foc central presidia el seu dia a dia. La majoria de les cases s'orienten cap a una gran zona central, la que és sens dubte la plaça central més gran de tots els poblats d'aquest període al conjunt de Catalunya.

Aquest cap de setmana tornen les visites el poblat iber de la Moleta del Remei d’Alcanar | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Al llarg del recorregut s'hi troben plafons explicatius sobre les diferents estances


Després d'aquest primer període, cap al 600 aC aproximadament, la Moleta fou abandonada. Però poc més de 150 anys després fou ocupada de nou, ara per una altra gent, els Ibers, que hi van fer reformes i s'hi van instal·lar fins ben bé el segle II aC. El poblat ha estat excavat arqueològicament gairebé en la seva totalitat, i ofereix una visita tan entretinguda com agradable.

El nom d'aquest jaciment ve motivat per la proximitat a l'Ermita del Remei, dedicada a la patrona d'Alcanar, la Mare de Déu del Remei. Un edifici religiós de visita obligada i que es caracteritza, especialment, pels colors mediterranis de les teules de la cúpula.


La Casa O'Connor

La Casa O'Connor és un edifici senyorial d'estil modernista, que acull el Centre d'Interpretació de la Cultura dels Ibers. S'hi mostra el desenvolupament de les comunitats de la zona a l'Edat del Ferro a partir dels materials arqueològics originals pertanyents als jaciments de Sant Jaume – Mas d'en Serrà i la Moleta del Remei. Hi trobareu una exposició permanent de 160 peces originals provinents dels jaciments, entre les quals en destaca una vaixella de cerimònies indígena única a Catalunya.

Aquest cap de setmana tornen les visites el poblat iber de la Moleta del Remei d’Alcanar | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Detall de la façana de la Casa O'Connor


L'edifici inclou també l'Espai Galià, mostra el llegat que el reconegut pintor Narcís Galià va donar al municipi d'Alcanar Una col·lecció formada per dibuixos, escultures i, especialment, per pintures en les quals sorprèn l'extraordinari domini del color.

La Casa O'Connor era la vivenda d'una de les famílies de grans propietaris d'Alcanar al segle XIX. és per això que conserva en el seu interior pintures modernistes que ens expliquen com vivien les famílies benestants de l'època.

Amb tot l'edifici per si sol i la seva decoració mural són una mostra excel·lent del modernisme, que juntament amb l'exposició i un audiovisual també permeten al visitant endinsar-se en la història més recent d'Alcanar.

Aquest cap de setmana tornen les visites el poblat iber de la Moleta del Remei d’Alcanar | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Detall d'una de les pintures que decoren el sostre de la Casa O'Connor


Font: Turisme Alcanar

Fotos: EbreActiu

comparteix-ho