Eports Ample de Banda i Internet

CAT | ES


Alcanar, la Rāpita i Amposta participen en en el projecte l’Encesa de torres, talaies i talaiots de la mediterrānia pels drets humans

L’acte tindrā lloc de forma simultānia a diverses ciutats de l’arc mediterrani aquest prōxim dissabte 15 de gener

Etiquetes   vida activa, activitats, alcanar, amposta, la rapita, montsia, patrimoni, turisme cultural

Publicat el13/1/2022

Alcanar, la Rāpita i Amposta participen en en el projecte l’Encesa de torres, talaies i talaiots de la mediterrānia pels drets humans | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Torre del carrer Nou d’Alcanar


A principi de setmana, Amposta anunciava que s'adheria per primer cop al projecte l’Encesa de torres, talaies i talaiots de la mediterrānia pels drets humans, acte que tindrā lloc aquest dissabte 15 de gener de forma simultānia a diverses ciutats de l'arc mediterrani.

Dos municipis més del territori, Alcanar i la Rāpita s'han sumat a aquest projecte que impulsa l'Institut Ramon Muntaner en cooperaciķ amb diverses entitats i corporacions municipals i amb el suport del Fons Catalā de Cooperaciķ, el Consell Comarcal del Maresme, la Federaciķ d’Institut d’Estudis Comarcals del País Valenciā, el Museu Marítim de Barcelona i el Grup d’Estudis Histōrics de la Mediterrānia Occidental del Departament d’Histōria i Arqueologia de la Universitat de Barcelona.

L'acte recrearā la comunicaciķ visual que tenia lloc entre torres de guaita, les quals eren, essencialment, un recurs d'autodefensa i que ara amb aquesta acciķ es converteixen en punts de llum, en fars d’acollida que mostren el camí. L’objectiu és doble: per una banda, sensibilitzar la poblaciķ sobre la situaciķ que viu el Mediterrani on moltes persones que es veuen obligades a abandonar casa seua hi perden la vida cada any. I per l’altra, reivindicar i posar en valor les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni histōric i cultural present al conjunt dels territoris de parla catalana.


Ruta de les torres modernes canareves

A Alcanar la jornada comenįarā a les 9.45 h al Centre Cívic des d'on iniciaran la ruta per les torres modernes canareves: Torres de Morralla i del Calbo. De tornada al centre urbā, s'anirā a la torre del carrer Nou, des d'on es faran senyals de fum en reproducciķ d'aquelles fetes antany per tal d'advertir sobre la presčncia pirātica a la costa. La segona part de la ruta per les torres modernes canareves consistirā en una passejada comentada pels antics reductes de fortificacions i estructures defensives del nucli canareu.

L'activitat finalitzarā novament a la torre del carrer Nou, des d'on s'il3luminarā cap a la Mediterrānia i es llegirā el Manifest.


Encesa de fum a la Torre de la Guardiola de la Rāpita

A la Rāpita, la jornada es durā a terme a la Torre de la Guardiola ‘La Torreta'. L'acte del matí s'iniciarā a les 12.45 hores amb la lectura del manifest escrit per Maria del Mar Bonet i conclourā amb l'encesa de fum a cārrec dels Diabmonis la Rāpita. Pel que fa a la tarda, a les 18 hores, la Torreta acollirā, de nou, la lectura del manifest i tancarā la jornada amb l'encesa de bengales, també a cārrec dels Diabmonis la Rāpita.


Encesa de fum a la Torre de la Carrova d'Amposta

A Amposta l'acte se celebrarā a la Torre de la Carrova, a partir de les 12 del migdia. A les 12.45 hi haurā la lectura del manifest, que enguany és de Maria del Mar Bonet. Tot seguit, a les 13h, hi ha prevista l’encesa de fum i a les 13.15, el Cant Viatge a Ítaca. L’activitat es reprendrā a la tarda amb una nova lectura del manifest a les 18h. i l’encesa de bengales a les 18.15h.


Per: Redacciķ

Fotos: EbreActiu

comparteix-ho