sumaĺt al canal whatsapp dĺEbreActiu

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#1/21/2022#) AND (caducitat>=#1/21/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

Alcanar, la RÓpita i Amposta participen en en el projecte l’Encesa de torres, talaies i talaiots de la mediterrÓnia pels drets humans

L’acte tindrÓ lloc de forma simultÓnia a diverses ciutats de lĺarc mediterrani aquest pr˛xim dissabte 15 de gener

Etiquetes   vida activa, activitats, alcanar, amposta, la rapita, montsia, patrimoni, turisme cultural

Publicat el13/1/2022

Alcanar, la RÓpita i Amposta participen en en el projecte l’Encesa de torres, talaies i talaiots de la mediterrÓnia pels drets humans | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Torre del carrer Nou d’Alcanar


A principi de setmana, Amposta anunciava que s'adheria per primer cop al projecte l’Encesa de torres, talaies i talaiots de la mediterrÓnia pels drets humans, acte que tindrÓ lloc aquest dissabte 15 de gener de forma simultÓnia a diverses ciutats de l'arc mediterrani.

Dos municipis mÚs del territori, Alcanar i la RÓpita s'han sumat a aquest projecte que impulsa l'Institut Ramon Muntaner en cooperaciˇ amb diverses entitats i corporacions municipals i amb el suport del Fons CatalÓ de Cooperaciˇ, el Consell Comarcal del Maresme, la Federaciˇ d’Institut d’Estudis Comarcals del PaÝs ValenciÓ, el Museu MarÝtim de Barcelona i el Grup d’Estudis Hist˛rics de la MediterrÓnia Occidental del Departament d’Hist˛ria i Arqueologia de la Universitat de Barcelona.

L'acte recrearÓ la comunicaciˇ visual que tenia lloc entre torres de guaita, les quals eren, essencialment, un recurs d'autodefensa i que ara amb aquesta acciˇ es converteixen en punts de llum, en fars d’acollida que mostren el camÝ. L’objectiu Ús doble: per una banda, sensibilitzar la poblaciˇ sobre la situaciˇ que viu el Mediterrani on moltes persones que es veuen obligades a abandonar casa seua hi perden la vida cada any. I per l’altra, reivindicar i posar en valor les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni hist˛ric i cultural present al conjunt dels territoris de parla catalana.


Ruta de les torres modernes canareves

A Alcanar la jornada comenšarÓ a les 9.45 h al Centre CÝvic des d'on iniciaran la ruta per les torres modernes canareves: Torres de Morralla i del Calbo. De tornada al centre urbÓ, s'anirÓ a la torre del carrer Nou, des d'on es faran senyals de fum en reproducciˇ d'aquelles fetes antany per tal d'advertir sobre la presŔncia pirÓtica a la costa. La segona part de la ruta per les torres modernes canareves consistirÓ en una passejada comentada pels antics reductes de fortificacions i estructures defensives del nucli canareu.

L'activitat finalitzarÓ novament a la torre del carrer Nou, des d'on s'il3luminarÓ cap a la MediterrÓnia i es llegirÓ el Manifest.


Encesa de fum a la Torre de la Guardiola de la RÓpita

A la RÓpita, la jornada es durÓ a terme a la Torre de la Guardiola ĹLa Torreta'. L'acte del matÝ s'iniciarÓ a les 12.45 hores amb la lectura del manifest escrit per Maria del Mar Bonet i conclourÓ amb l'encesa de fum a cÓrrec dels Diabmonis la RÓpita. Pel que fa a la tarda, a les 18 hores, la Torreta acollirÓ, de nou, la lectura del manifest i tancarÓ la jornada amb l'encesa de bengales, tambÚ a cÓrrec dels Diabmonis la RÓpita.


Encesa de fum a la Torre de la Carrova d'Amposta

A Amposta l'acte se celebrarÓ a la Torre de la Carrova, a partir de les 12 del migdia. A les 12.45 hi haurÓ la lectura del manifest, que enguany Ús de Maria del Mar Bonet. Tot seguit, a les 13h, hi ha prevista l’encesa de fum i a les 13.15, el Cant Viatge a ═taca. L’activitat es reprendrÓ a la tarda amb una nova lectura del manifest a les 18h. i l’encesa de bengales a les 18.15h.


Per: Redacciˇ

Fotos: EbreActiu