Cāmping Ampolla Playa. Relax i diversiķ al Delta de l´Ebre

CAT | ES


Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar

Els Ullals sķn punts de surgčncia d’aigua subterrānia, originada a partir de la pluja que cau a les serres calcāries prōximes del Montsiā, Ports i Serra del Boix-Cardķ.

Etiquetes   delta ebre, montsia, amposta, rutes, fotos, terres ebre

Els Ullals sķn punts de surgčncia d'aigua subterrānia, originada a partir de la pluja que cau a les serres calcāries prōximes del Montsiā, Ports i Serra del Boix-Cardķ.

Quan l'aqüífer provinent d'aquestes muntanyes arriba al Delta topa amb els materials argilosos i impermeables, emergint cap a la superfície i creant aquestes bassetes de típica forma circular o d'ull, d'on li ve el nom.

Els Ullals de Baltasar compten amb prop de 50 formacions, de diāmetres compresos entre els 0,5 i els 50 m i la seva fondāria oscilˇla entre els 0,5 i els 9 m i s'assenten sobre una zona de torbes vegetals de 7 m de potčncia.

La flora dels Ullals és molt peculiar, amb la sorprenent nimfea blanca i la utriculāria, única planta insectívora del Delta. La fauna destaca per la presčncia de diverses espčcies de peixos endčmics de la península ibčrica, com el samaruc o en perill d'extinciķ, com l'espinķs. A més, martinets i esplugabous s'ajoquen als arbres i canyissars dels Ullals durant l'hivern.

L'any 2009 el Parc Natura del Delta de l'Ebre va adquirir la finca dels Ullals de Baltasar. Aquest mateix any s'encetava el projecte “Restauraciķ de l'espai natural dels Ullals de Baltasar” amb l'objectiu de netejar l'indret d'elements antrōpics i d'espčcies vegetals no prōpies dels Ullals. El Projecte va comptar amb el suport de la Diputaciķ de Tarragona, l'Obra Social de la Caixa i la Fundaciķ Pere Mata.

L'any 2010 i amb el suport de les anteriors entitats s'establia el projecte “Creaciķ d'un itinerari interpretatiu als Ullals de Baltasar”.

Una de les zones més ben conservades d'ullals la constitueix els anomenats Ullals de Baltasar o de l'Arispe, situats al terme municipal d'Amposta al costat de l'antic canal de navegaciķ de Carles III, entre Amposta i Sant Carles de la Rāpita, i al bell mig d'una zona de torberes. 

Amb un nombre de 17 ulllals, la seva situaciķ unida a les característiques, tant poc habituals al Delta, de les seves aigües, transparents i relativament dolces i amb una temperatura constant al llarg de l'any d'entre 17 i 19 graus centígrads, doten a aquest espai d'una fauna i flora úniques i singulars dins del conjunt del Parc Natural. 

Font: Parc Natural del Delta de l'Ebre.


Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar Ālbum: Amposta - Ullals de Baltasar