DOS PEDRES FONTCALDA. GASTROESPAI - Gandesa (Terra Alta)

CAT | ES


Ajuda la cigonya blanca davant els nous reptes del canvi climàtic

Avui 30 de novembre és Giving Tuesday, el dia en què el món s’uneix per expandir la solidaritat. Descobreix i col·labora amb el projecte de protecció de la cigonya blanca a les Terres de l’Ebre. Ara més que mai et necessitem per conservar la natura

Etiquetes   natura, voluntariat ambiental, solidaritat, ribera ebre, flix, reserva natural sebes, cigonyes

Publicat el30/11/2021

Ajuda la cigonya blanca davant els nous reptes del canvi climàtic | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Exemplar de cigonya blanca a la Reserva Natural de Sebes


La cigonya blanca s'ha convertit en una de les espècies més emblemàtiques de la Reserva Natural de Sebes, a Flix. Gràcies a la seva exitosa reintroducció a partir de l'any 2001, es va poder recuperar un ocell de gran importància per a l'ecosistema, ja que ajuda a mantenir en bon estat la xarxa tròfica i contribueix a controlar poblacions d'altres espècies com les serps o els peixos.

Després de dues dècades, però, han sorgit nous reptes al voltant d'aquesta espècie. L'alta mortalitat dels grans arbres del bosc de ribera per culpa de la salinitat, per exemple, ha deixat sense niu algunes de les cigonyes nidificants a la Reserva. Per altra banda, s'han detectat nous patrons de migració d'aquesta au, que s'haurien pogut veure afectats per les conseqüències del canvi climàtic i la modificació antròpica de la zona amb la instal·lació de nous abocadors de residus.

Amb tot, s'ha volgut tornar a impulsar un projecte per garantir la protecció de la cigonya blanca a l'Ebre. És per això que s'han preparat noves infraestructures al voltant de la colònia de cria i, d'aquesta manera, recuperar l'espai perquè les cigonyes hi nidifiquin. A més a més, es va reparar l'aviari per acollir-hi nous exemplars: actualment hi ha una desena de cigonyes procedents del centre de recuperació de fauna de Vallcalent que, una vegada alliberades a la natura, aportaran diversitat genètica a la població.

Amb aquestes noves cigonyes també es volen estudiar els patrons de migració: segueixen les rutes naturals o aquestes s'han vist afectades pel canvi climàtic? Han patit la influència de l'antropització del territori i han canviat els seus hàbits?


Apadrina una cigonya

Avui 30 de novembre és Giving Tuesday, el dia en què el món s'uneix per expandir la solidaritat. Descobreix i col·labora amb el projecte del Grup de Natura Freixe de protecció de la cigonya blanca a les Terres de l'Ebre. Ara més que mai et necessitem per conservar la natura.

A què destinarem els diners recaptats?:

  • Manteniment de l’aviari.
  • Alimentació de les cigonyes durant el període d’adaptació.
  • Seguiment amb GPS de les cigonyes alliberades per determinar patrons migratoris.
  • Anàlisi de l’impacte del canvi climàtic en la cigonya blanca al tram final de l’Ebre.
  • Anellament i seguiment dels pollets de cigonya que naixen a la Reserva Natural de Sebes i meandre de Flix.
  • Activitats educatives al voltant del projecte.

Hi podeu col·laborar amb l'aportació estàndard (20€) i la premium (30 €). Trobaràs més informació i com fer l'apadrinament en aquest enllaç.


Per: Redacció

Foto: EbreActiu