suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu

CAT | ES


Agricultura es compromet a buscar solucions i mesures estructurals per fer front a episodis climàtics extrems

La consellera d’Agricultura xifra en 46.383 hectàrees les oliveres afectades pel temporal Filomena a Catalunya

Etiquetes   natura entorn, agricultura, oliveres, temporal, filomena, nevada, terres ebre, ribera ebre, terra alta, baix ebre

Publicat el25/1/2021

Agricultura es compromet a buscar solucions i mesures estructurals per fer front a episodis climàtics extrems | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... La consellera Jordà visitant una de les finques afectades pel temporal


La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha fixat en més de 46.000 hectàrees les afectacions en el cultiu d'olivera a Catalunya a causa del temporal Filomena. Jordà va fer la passada setmana diverses visites a finques d'oliveres de la comarca de les Garrigues per conèixer de primera mà alguns dels danys originats en aquest cultiu.

La consellera ha explicat que “la nevada ens ha agafat quan s'ha acabat la collita. La de l'any passat està salvada, però hem de veure quina serà l'afectació sobre la collita d'aquest 2021”. Segons Jordà, podríem estar parlant d'unes reduccions del 40-50% d'una collita mitjana, però caldrà esperar els pròxims dies l'informe dels tècnics.

En el marc de les visites, Teresa Jordà s'ha compromès “a treballar i buscar solucions per recuperar el potencial productiu de les zones afectades pel temporal i trobar de manera conjunta mesures estructurals a curt i mitjà termini per poder ser capaços de tirar el sector endavant”.

Tècnics del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han realitzat, una vegada desglaçada la neu, la valoració dels danys que la nevada del 9 i 10 de gener ha deixat principalment al conreu de l'olivera. El càlcul total és de 46.383 hectàrees: 34.633 a la zona de Lleida, 8.750 a les Terres de l'Ebre i 3.000 al camp de Tarragona. Les comarques més afectades són les Garrigues, el Segrià, l'Urgell, la Terra Alta, la Ribera d'Ebre i el Priorat.


8.750 hectàrees d'oliveres afectades a les Terres de l'Ebre

L'afectació més important a les Terres de l'Ebre és també la ruptura de branques d'olivera. La collita de l'oliva ja havia acabat, però gruixos de fins a 60 cm de neu han deixat una afectació amb major o menor grau en 8.750 hectàrees principalment a la Terra Alta i la Ribera d'Ebre.

A la Terra Alta, hi ha al voltant d'un 70% dels arbres amb alguna ruptura de branques, que anirien des d'un 20% a un 80% de branques trencades segons la tipologia de les oliveres. Les que presenten més danys son les oliveres velles i les que tenen de 5 a 20 anys. També cal dir que els arbres entre 3 i 5 anys amb una densitat de brancatge important són els que han patit més danys, amb una afectació del 50-70% de branques. Aquest fet, juntament amb els danys estructurals importants, comprometen la viabilitat econòmica de la plantació. El 90% de la superfície d'olivera de la comarca (aproximadament) té incidència amb més d'un 20% dels arbres afectats amb branques a terra. Del total de 4.900 ha de cultiu que hi ha a la comarca, es considera que han estat afectades, amb diferent grau, unes 4.500 ha.

A la Ribera d'Ebre, en municipis com Tivissa, la Palma d'Ebre, Garcia, Rasquera i zones puntuals d'Ascó i Flix, hi ha danys estructurals que poden superar el 60% de les branques. És en aquests municipis la producció de l'any vinent i en molts casos la dels 2-3 anys següents estarà compromesa fins que no es recuperi la massa foliar perduda. El 55% de la superfície d'olivera de la comarca (aproximadament) té incidència amb més d'un 20% dels arbres afectats amb branques a terra. Del total de 7.120 ha de cultiu a la comarca, es considera que han estat afectades unes 3.900 ha, algunes amb un grau molt alt d'afectació.

Al Baix Ebre, la nevada es va donar en llocs puntuals com el Perelló i Tivenys, amb gruixos d'uns 15 cm. Es consideren afectades unes 350 hectàrees, en petits graus d'afectació.


La ramaderia i altres danys de la nevada

En relació amb altres danys, a Tarragona cal remarcar l'ensorrament de la teulada del celler Vall Llach a Porrera i, en l'àmbit de la ramaderia, hi va haver incidències puntuals. En una explotació de Falset, es va enfonsar el cobert on hi havia 54 cabres, 10 de les quals van morir. També es va enfonsar la teulada d'una nau de reproductores de porcí de Gratallops, però no hi va haver cap baixa i els animals es van redistribuir a altres naus de la granja mateixa. També hi ha hagut danys en una granja de cargol a Blancafort amb afectació sobre les instal·lacions. A les Terres de l'Ebre, es va enfonsar un sostre d'una explotació avícola de Gandesa i una altra al municipi de Caseres.


Per: Redacció

Foto: DARP

comparteix-ho