DOS PEDRES FONTCALDA. GASTROESPAI - Gandesa (Terra Alta)

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#6/27/2022#) AND (caducitat>=#6/27/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

La 28a edició de la Marxa del Port aplega 280 excursionistes

El 13 de novembre, es va celebrar la 28a Marxa del Port organitzada per la UEC Tortosa, que va sortir des de l’àrea de la Franqueta, a Horta de Sant Joan. Els participants van triar entre el recorregut llarg de 19 Km i el curt de 16 Km que van passar pel coll de Botana, l’Espina, el Carrer Ample i la Marbrera de la Franqueta.

Etiquetes   senderisme, horta sant joan, marxa del port

Publicat el17/11/2016

El diumenge 13 de novembre, 280 excursionistes van participar a la 28a edició de la Marxa del Port organitzada per la UEC Tortosa. Aquesta marxa senderista, la més veterana de les que s'organitzen a les Terres de l'Ebre, cada any canvia d'escenari sempre dins del massís del Port. L'alt coneixement de la zona que tenen els membres de la UEC Tortosa fa que any rere any els participants descobreixin els millors indrets d'aquesta zona. Per a l'edició de 2016 es va triar l'àrea recreativa de La Franqueta, a Horta de Sant Joan (Terra Alta), per a ser el punt d'inici i final dels dos recorreguts proposats per l'organització.

A les 9 del matí, es donava la sortida a ambdós itineraris que sortien en direccions diferents però que es creuarien en dos punts, al coll de Botana i a l'Espina, compartint part del camí.

El recorregut llarg tenia 19 km i 1100 metres de desnivell positiu mentre que el curt tenia 16 km i 850 metres de desnivell. Una pluja fina, la boira i una mica de vent als punts més alts van acompanyar als excursionistes durant gairebé tota la jornada.

La 28a edició de la Marxa del Port aplega 280 excursionistes | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...Participants de la 28a Marxa del Port poc abans de la sortida


L'itinerari llarg va fer els primers 2 quilòmetres per la riba esquerra del riu dels Estrets fins a creuar la pista de la Franqueta a Orta, just on hi ha el monument del Guarda Forestal. Des d'aquí es pujava fort per un sender recentment condicionat per la brigada del Parc Natural dels Ports, passant per la cova de Benaixa fins a al coll de Botana. A aquest coll també arribaven els que havien triat el recorregut curt després d'haver remuntat la pista de la Muntanyola, passant pel coll del Llop i la servera de Franxo, arbre declarat setmanes enrere, entre altres, arbre monumental; des d'aquí el recorregut curt i llarg compartien itinerari durant 3,5 Km fins al barranc del Rosset, passant abans per l'avituallament de la marxa al camí de les Muntanyoles.

La 28a edició de la Marxa del Port aplega 280 excursionistes | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...avituallament de la 28a Marxa del Port


Des del barranc del Rosset els que feien el recorregut curt seguien pujant fins al cim de l'Espina (1.180 m.), mentre que els que havien triat l'opció llarga continuaven pel sender de les Marrades. Al coll del Ginjoler es trobaven les senyals del GR7 que van seguir durant uns quilòmetres, passant pel coll de l'Enrajolada i la base de l'Espina on els participants dels dos recorreguts de la marxa tornaven a coincidir. Des d'aquí tots dos itineraris compartien ruta fins al final, passant pel mas del Maraco. Després de deixar el GR7 van emprendre la baixada final per l'espectacular barranc del Carrer Ample amb les seves formacions geològiques.

La 28a edició de la Marxa del Port aplega 280 excursionistes | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...inici del barranc del Carrer Ample


Abans d'arribar a la pista, quan el barranc del Carrer Ample es troba amb el barranc de la Vall d'Uixó, a l'inici del riu dels Estrets, es passava per la Marbrera de la Franqueta i tot seguit s'emprenia els darrers 500 metres, per pista, fins arribar a l'àrea de la Franqueta, on l'organització havia preparat el dinar final amb una rostida de baldanes i salsitxes, beguda, dolços, ... Com ja és tradicional la marxa va acabar, quan tots els participants havien finalitzat els recorreguts, cap a les 3 de la tarda, amb l'entrega de premis als primers en arribar i als participants més gran i més jove, i el sorteig de regals aportats pels diferents col·laboradors.

La 28a edició de la Marxa del Port aplega 280 excursionistes | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...Marbrera de la Franqueta